Här är det en riktig söndagsklassiker som fått en modern touch med lite lakrits i såsen. En varmrätt ska inte smaka lakrits, bara kryddas med den. Var därför försiktig med doseringen så att inte lakritsen tar över, utan bara anas och fungerar som en krydda.
Du behöver

1,7–2 kg rådjursstek
6 kvistar färska rosmarinkvistar
2 tsk lakritspulver
6 kvistar timjan
6 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar, hackade
100 g smör
1 morot, i grova bitar

Sås

skyn från steken

7 dl grädde
salt och peppar
rostade rotfrukter

8 potatisar

2 palsternackor 2 morötter
olivolja
salt och peppar
ev. timjan
300 g kastanjechampinjoner
3 vitlöksklyftor

Portioner
4

Gnid in rådjurssteken med lakritspulver, salt och peppar. Bryn steken i gryta så att den får en bra, mörk färg. Lägg i rosmarin, timjan, vitlök, morot och hackad schalottenlök; låt puttra under lock. Häll på 1 1/2 dl vatten och låt det fortsätta puttra. Steken är klar när innertemperaturen är 55°. Ta steken ur grytan och låt den vila i folie. Sila av skyn och häll tillbaka i grytan, tillsätt grädde och låt det reducera lite. Vill du ha såsen tjockare så red av den. Smaksätt med salt, peppar och lakritspulver.

rostade rotfrukter: Skala och klyfta rotsakerna och lägg dem på plåt. Häll över olivolja, smaksätt med salt, peppar och eventuellt timjan eller andra färska kryddor. Sätt in i ugnen på 225° tills rotsakerna är lagom mjuka, cirka 20–30 minuter.

Skala och hacka vitlöken och fräs i smör. Tillsätt sedan hela kastanjechampinjoner.

servering: Skär rådjurssteken i skivor och servera med rotfrukterna, såsen och champinjonerna.

Fotograf