Höstgrillat: Fredrik Eriksson förlänger din grillsäsong

Det är en sån där härlig höstdag med klarblå himmel, en kall morgon som sakta övergår i en fantastisk dag, och solen värmer faktiskt fortfarande lite. Vi befinner oss i Älvsjö hos Fredrik Eriksson och hänger vid utomhuskökets bardisk. Just den här dagen kan man inte ha det så mycket bättre. Fredrik trivs i sitt utomhuskök.

Med stor glädje och entusiasm lägger han de svenska äpplena, de stora hela gårdskycklingarna, den mjälla kålen och det rökta fläsket från Jokkmokk på grillen. »Men ska du grilla fläsket«, säger jag lite förvånat; av någon anledning har jag aldrig tänkt på det. »Javisst! Jag tar mina vanliga råvaror och mitt sätt att laga mat på och gör det utomhus bara.

Man kan göra mycket på grillen – inte allt, men mycket!« säger Fredrik. Och så är det verkligen; ser man bara till att ha lite ytor att jobba på blir det såklart enklare. »Jag vet att inte många har ett sånt här utomhuskök som jag har. Men det behöver varken bli särskilt svårt eller dyrt. Skaffa er dock en bra grill med huv; det gör grillningen mycket lättare och bättre, framförallt nu på hösten och vintern. Det allra lättaste är sedan att bara ställa ut ett stort bord bredvid grillen. Eller så kan man göra som jag: leta efter rostfria bänkar och betongbord. Handfat hittade jag på Långbros vind. Kan man dessutom dra ut vatten, har man ett fullt fungerande kök.«

Vad är det då som är så härligt med att grilla på hösten? »Det hela började faktiskt för några år sedan när jag var i Norrland. Det var svinkallt, -22°, men Pelle som vi besökte skulle ut för att röka sin julskinka. Jag trodde knappt att det var sant men det var fantastiskt, och det var egentligen då intresset för att laga mat utomhus mer än under bara sommarmånaderna startade.

Det är enkel mat och tillagningssättet är fantastiskt. Jag tycker egentligen att det börjar bli roligt att grilla nu igen på hösten. Ni vet hur det är, på våren känner man grilloset från grannarna, man är jättesugen på att börja grilla efter vintern och man börjar grilla som bara den. Men när vi passerat midsommar börjar i alla fall jag bli trött på det.

Visst, det är underbart att grilla på sommaren men det finns så mycket annat också. Sedan kommer kräftorna och hummern. Men nu, så här en bit in på hösten, blir jag riktigt sugen på grillat igen. Hösten har med sig många nya smaker, det svenska skafferiet öppnar verkligen upp sig och det medför en hel massa nya grillsmaker, som svampen, kålen och betorna. I början av sommaren blir det mycket mat med medelhavstoner som grillas. Nu på hösten blir det istället helt nya smaker.

Det är roligt om fler väljer att upptäcka dem och inte städar bort grillen med sommaren. Grillen är också en utmärkt ugn; stäng locket och ni kan laga det mesta som annars brukar lagas i ugnen. Det är inte heller så att allt på en grill måste grillas. Ta till exempel paketen med gubbröra – packa ner dem i ryggsäcken och lägg dem direkt i elden när ni avslutat fisketuren, jakten eller svampturen och njut dem tillsammans med en öl.«

Just råvarorna är självklart viktiga och detta året går mot att bli bästa svampåret i sörmlandsskogarna på 70 år enligt Fredriks pappa, som plockat svamp sedan barnsben. Svamp går utmärkt att grilla. »Tänk bara på att svampen ska vara riktigt torr. Låt den marinera i olja, och här väljer man också åt vilket smakhåll man vill ta den genom att tillsätta vitlök, örter eller något annat. Välj den svamp ni gillar bäst och grilla den på hög värme.« »Jag tycker att grillningen inbjuder till ett härligt sätt att umgås, ett sätt att leva!« utbrister Fredrik. » Varför inte servera kantarellspetten eller gubbrörepaketen i utomhusköket för att sedan fortsätta middagen inomhus, eller grilla tillbehören till rådjurssteken?

Vilt är nämligen något som är svårt att grilla eftersom det är så pass magert; man måste vara en riktig grillkonstnär för att lyckas. Men grilla gärna viltbiffarna eller viltkorven. Och när vi ändå är inne på korv. Nu finns det äntligen ett härligt utbud av goda korvar. Eller gör egen, det behöver det inte vara mycket svårare än så. Grilla några goda korvar, ett par olika bröd och servera tillsammans med lite goda tillbehör som surkål, lök, olika senapssorter eller vad man nu är sugen på! Korvgrillningen tas då till en helt ny nivå! Det fungerar ju också alldeles utmärkt att servera som nattamat och därmed avsluta kvällen vid grillen.«

www.langbrovardshus.se