Njut av hela Afrikas matkultur på Africa Café.

På Africa Café på 108 Shortmarket Street i Kapstaden kan man njuta av afrikansk mat, och den serveras inte på det sätt som vi är vana vid! Det första man slås av när man kliver över tröskeln är alla färger,
konstverk och dekorationer som pryder hela restaurangen, som består av fyra våningar.

Varje våning består i sin tur av minst två rum och alla är helt olika vad gäller utsmyckning och färgval. Att det ligger i fyra plan gör också att restaurangen känns intimare och matsalen man sitter i blir inte så stor. Menyn är förbestämd och består av 16 olika smårätter samt dessert. Trots att menyn är fastlagd hittar alla något som faller i smaken. Den är varierande och innehåller allt från patties, grytor och grillade räkor till små samosas (friterad, fylld smördeg). Menyn är skriven på vattenkrus med formen av en fågel. Att de kan ha så fina menyer beror på att det inom företaget också finns en keramikstudio, som gör alla tallrikar, skålar och menyer för restaurangen med de karakteristiska mönstren.

Bakom Africa Café står Jason och Portia, som inledde sin restaurangbana med att 1992 slå upp dörrarna till sitt eget hem. Där hade de tio platser och serverade mat från Afrika. Det var den första restaurangen i Sydafrika som serverade mat från hela kontinenten. Jason hade en bakgrund från teater och Portia hade arbetat inom mode. Tillsammans skapade de en mycket populär restaurang. Snart blev deras hem för litet och Africa Café flyttade till den lokal de nu befinner sig i.

Väggarna är handmålade och alla mönster är hämtade från den afrikanska kulturen. Konstverken är skapade av afrikanska konstnärer och ger verkligen restaurangen karaktär. Här kan man bli placerad i Boma, som är en balkong med ena väggen dekorerad som en katedral. Ett annat exempel är Zulumatsalen.

Efter att man njutit av en härlig fruktcocktail kommer servitrisen med en kanna rosenvatten. Det häller hon över händerna så att man kan tvätta sig före måltiden, för här får man gärna äta med händerna om man vill. Rätterna serveras i olika omgångar och i små skålar. När man smakat på alla frågar servispersonalen om det var något man gillade lite extra och vill ha mer av. Därefter bjuds man mer av det som önskats. Några av de rätter som föll oss i smaken var cassavabrödet (mycket gott, men tyvärr avslöjar inte Portia några recept) och filodegsrullarna med fisk, som doppades i dhaniadip och det fruktiga basmatiriset. Efter huvudrätterna följde tre mindre desserter.

När middagen avnjutits fylls lokalen av ljud från trummor och sånger. Det är servispersonalen som bjuder på underhållning. De trummar, sjunger och dansar. Detta låter som en typisk turistfälla, men känslan är inte den, för de får igång ett bra ös, har den där lagom nonchalanta stilen och bryr sig mest om varandra när de sjunger och låter trumman gå runt.

På Africa Café njuter man av god mat i en färgsprakande miljö och behöver inte vara rädd för att gå hungrig från restaurangen.