Testa gärna att byta ut färsen mot hälften viltfärs och hälften fläskfärs.
Du behöver

400 g grönkål
400 g blandfärs
1 bananschalottenlök
5 skogschampinjoner
1 dl grädde
2 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 nypa muskot
3 enbär
1/2 dl grötris
1 1/2 dl mjölk
3 msk smör
1 msk sirap

Grönkålskryddat potatisstomp
600 g potatis 
1 dl Västerbottensost, riven
3 msk mjölk
100 g smör, rumsvarmt
3 msk grönkål, finhackad
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Brynt smör med lingon
200 g smör
1 dl frysta lingon

Portioner
4
Sätt ugnen på 220°. Ta bort stammen från grönkålen och försök att få så stora ark/bitar av bladen som möjligt. Koka upp vatten i en stor kastrull. Fyll en bunke med is och kallt vatten. Förväll grönkålsbladen, plocka sedan upp dem ur det kokande vattnet med en pincett och låt bladen svalna i isvattnet. Torka bladen när de svalnat. Hacka lök och skogschampinjoner fint; fräs lök och svamp mjukt i lite smör. Koka grötriset ihop med mjölken på svag värme tills det blivit en gröt.

Blanda i en bunke färsen med ägg, grädde och mortlade kryddor. Vänd ner lökfräset och gröten; smeten ska vara ganska lös. Lägg ut grönkålsbladen platt på arbetsbänken, forma bullar av färsen och lägg smeten i mitten på varje blad. Vik in kanterna så att färsen täcks av bladen och forma till kåldolmar. Lägg de färdiga dolmarna i en smörad ugnsform. Pensla dolmarna med sirap. Baka kåldolmarna i ugnen i 20–30 minuter beroende på storlek.

Grönkålskryddat potatisstomp: Skala och koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt. Tillsätt övriga ingredienser och stöt ihop till ett grovt mos.

Brynt smör med lingon: Bryn smöret i en kastrull tills det får en nötaktig doft och gyllenblond färg. Lägg ner lingonen i smöret så att de mjuknar.

Servering: Servera kåldolmarna med det nystötta potatisstompet. Skeda över rikligt med brynt smör.
Fotograf