Brynt smör och citron är en underbar kombination, som passar mycket bra till färskpotatisen och löjrommen. Detta är klassiska smaker som aldrig blir fel.
Du behöver

100 g löjrom, gärna Kalix

Rödlöksmarmelad
1 rödlök, finhackad
1 msk olivolja
4 msk socker
4 msk chardonnayvinäger

Picklad rödlök
1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1/2 dl chardonnayvinäger
8 röda steklökar, skalade och halverade

Vispad crème fraiche
1 1/2 dl crème fraiche, 34%

Marinerad nypotatis
12 nypotatisar (stora som en tumme ungefär)
2 msk brynt smör
1/2 citron, rivet skal
flingsalt

Garnering
harsyra

Portioner
4
Rödlöksmarmelad: Fräs den finhackade rödlöken halvmjuk i lite olivolja. Tillsätt socker och vinäger; låt koka på svag värme i 40 minuter. Smaka av med salt och eventuellt med socker.

Picklad rödlök: Koka upp socker, vatten och chardonnayvinäger. Lägg i steklökarna, täck med lock och dra bort från värmen. Låt dra i 5 minuter. Är det för mycket kärna kvar i löken kan proceduren behöva upprepas.

Vispad crème fraiche: Vispa crème fraichen tjock och fluffig och lägg på spritspåse.

Marinerad nypotatis: Koka upp nypotatisen i lättsaltat vatten. Dela sedan potatisen på hälften och vänd upp i varmt brynt smör. Riv ner citronzest och toppa med lite flingsalt. Plocka ur de separata lamellerna av den picklade steklöken.

Servering: Lägg upp den varma potatisen lite utspritt på tallriken. Klicka på Kalixlöjrom och rödlöksmarmelad. Spritsa ut toppar med vispad crème fraiche och toppa med de picklade rödlökarna samt harsyra.
Vinförslag
2175 Comtes d’Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2011, Alsace, Frankrike 169:–
Fotograf