Hittar du inte älgstek går det bra med annat vilt. Hittar du inget färskt viltkött så finns det ofta i frysdisken – det kräver bara lite längre planering.
Du behöver

1 älgstek, ca 1 kg
smör
salt och peppar

Ragu på svamp och linser
2 dl puylinser
10 champinjoner
20 kantareller
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
2 timjanstjälkar
2 lagerblad
3 msk smör
socker
salt och peppar

Bakade betor
6 betor; röda, gula eller polka
2 msk olivolja
1 tsk socker
salt och peppar

Servering
timjan

Portioner
4
Sätt ugnen på 175°. Putsa älgsteken. Salta och peppra runt om och bryn den i en panna med smör. Lägg steken i en ugnsfast form. Stek steken i ugnen i cirka 1 1/2–2 timmar, tills den nått 70–75° i innertemperatur. Låt sedan steken vila i 15 minuter innan den skivas upp.

Ragu på svamp och linser: Koka linserna i rikligt med vatten tills de mjuknat; häll sedan av vätskan. Dela ner champinjonerna i halvor; dra ner kantarellerna i mindre bitar. Fräs svampen i smör tills den fått färg. Hacka vitlöken och tillsätt till svampen. Slå på vinet och vattnet, lägg ner lagerblad och timjan; låt puttra i 10 minuter. Tillsätt linserna och smaka av med socker, salt och peppar. Rör slutligen i smöret för att runda av smaken.

Bakade betor: Skala betorna och dela ner dem i klyftor. Lägg över dem i en ugnsfast form, ringla över olja och strö över socker, salt och peppar. Baka betorna i ugnen ihop med steken i cirka 45 minuter; de ska vara mjuka.

Servering: Bred ut svamp- och linsragun på ett fat. Lägg skivorna med älgsteken över och fördela betorna. Dekorera med timjan.
Fotograf