Äppelchutneyn kan förberedas flera dagar innan den ska serveras. Förvara den i kylen och värm inför servering upp den i en kastrull.
Du behöver

800 g rimmad fläskkarré
2 l äppelmust
3 gula lökar, skalade
2 morötter, skalade och delade
8 lagerblad
1 msk maizena
salt och peppar

Stomp på vita rotfrukter
1 kg rotselleri
1 kg palsternacka
100 g smör
salt och peppar

Äppelchutney
6 äpplen, Ingrid Marie
1 gul lök
2 tsk torkad ingefära
1/2 dl vitvinsvinäger
4 msk strösocker
smör
salt och peppar

1/2 huvud savojkål

Portioner
4
Lägg karrén i en stor ugnsfast kastrull. Tillsätt den skalade och delade moroten och de skalade lökarna. Lägg även ner lagerbladen i kastrullen och häll därefter på äppelmusten. Ställ in kastrullen med lock i ugnen på 90° i cirka 8 timmar. Köttet är klart när det ›faller isär‹. Lyft upp karrén och bryt upp den i portionsbitar. Sila av buljongen som har blivit och koka ner den. Smaka av den med salt och peppar, red sedan av den med lite maizena.

Stomp på vita rotfrukter: Skala och dela rotfrukterna grovt. Koka rotfrukterna mjuka i saltat vatten. När rotfrukterna är mjuka, stöt dem med en potatisstöt. Rör sedan ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Äppelchutney: Kvarta äpplena och ta bort kärnhuset. Skala och hacka löken grovt. Fräs lök, äpplen och ingefära lätt i en klick smör i en kastrull; slå sedan på vinäger och socker. Koka ihop chutneyn tills den blir ett grovt mos. Smaka av med salt och peppar.

Bryt stora bitar av kålen. Koka dem mjuka i saltat vatten.

Servering: Lägg stompet i en hög på tallriken och garnera med savojkålen. Chutneyn läggs bredvid och sedan fläsket på toppen. Slå lite sås på köttet.
Fotograf