Mustig och smakrik risotto är utmärkt höstmat som värmer. Den rostade kålen ger extra smak. Byt om du vill ut kålen mot andra sorter som du har hemma.
Du behöver

500 g pumpa, butternut
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl carnaroliris
3 dl vitt vin
1–1 1/2 l grönsaksbuljong
3 dl parmesanost, riven
2 msk smör
salt och peppar

Servering
1/4 blomkålshuvud
1/4 savojkålshuvud
1/2 dl hasselnötter
olivolja
parmesanost
persilja
salt och peppar

Portioner
4
Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint. Hetta upp smör i en panna och fräs löken utan att den får färg. Tillsätt riset och rör om så att riskornen drar åt sig alla smaker och blir lite blankare på ytan. Slå på vinet, låt koka in. Skala och hacka ner pumpan i tärningar. Tillsätt pumpan till riset. Späd sedan riset lite i taget med grönsaksbuljongen tills kornen blivit mjuka, men fortfarande har kvar en viss kärna. Dra av från plattan och tillsätt parmesanost och smör. Smaka av med salt och peppar.

Servering: Sätt ugnen på 200°. Dela ner blomkålen i buketter och klyfta savojkålen. Lägg grönsakerna på en plåt och ringla över olivolja; salta och peppra. Rosta kålen i ugnen tills den fått bra med färg. Hacka hasselnötterna och rosta dem i en torr panna. Lägg upp risotton i en djup skål, lägg över blomkål och savojkål. Strössla över hasselnötterna och riv över ytterligare parmesanost. Dekorera med hackad persilja.
Fotograf