Du behöver

oxkind

800 g oxkinder putsade
salt och vitpeppar
1 msk Smör
2 l rött vin
0.5 l kalvbuljong
0.5 l Vatten
1 st gul lök skalad och delad
1 st morot skalad och delad
2 st vitlöksklyftor
10 st timjansjälkar

Bakad kål

1 st huvud spetskål
2 msk Smör
1 msk schalottenlök (finhackad)

Vita rädisor

8 st vita rädisor
0.5 l Vatten
1 msk Smör
1 tsk citronsaft

Servering

80 g kornblomst (dansk blåmögelost)
80 g spansk mandel rostad
4 st röda rädisor tunt skivade
16 st blad blomster krasse
1 msk schalottenlök-finhackad
1 tsk citronsaft
2 tsk Olivolja

Portioner
4

Bryn oxkinderna med smöret i en varm stekpanna eller gjutjärnsgryta; krydda med salt och peppar. Lägg kinderna i en djup form, eller behåll dem i grytan om du använder en sådan. Häll på kalvbuljong och vatten; lägg i grönsakerna och kryddorna. Lägg på lock och ställ in grytan i ugnen på 160° i cirka 3 timmar. Känn efter om kinderna är klara genom att sticka en smal skalkniv igenom dem; kniven ska lätt glida igenom. När kinderna känns möra, lyft upp dem på ett fat och låt dem svalna. Koka sedan ner skyn tills 1/4 återstår. Sila upp skyn i en vid gryta.

Bakad kål: Dela spetskålshuvudet i 4 klyftor. Lägg dem på en plåt och fördela smöret på bitarna, salta och peppra. Ställ i plåten ugnen på 160° i cirka 10 minuter. Vänd då på klyftorna och baka ytterligare cirka 10 minuter. Ta ut kålen ur ugnen och strö över schalottenlöken.

Vita rädisor: Lägg rädisorna i en liten gryta tillsammans med de andra ingredienserna och koka under lock i 4 minuter.

Servering: Värm oxkinderna i såsen under lock. Lägg upp dem på tallrik och lägg kålen bredvid. Fördela ut de vita rädisorna och smula osten över kinderna. Blanda mandeln, de hyvlade rädisorna och blomsterkrassen med lök, citron, olivolja, salt och peppar; arrangera detta över rätten.

Fotograf