Får den söta butternutsquashen sällskap av sältan från rostade jordnötter och kikärter så är det ingen som saknar köttet. Ringblomsblad ger friska citrustoner. Dem kan du köpa i hälsokostbutiker eller i butiker med orientaliskt sortiment. Om du torkar egna, tänk på att i så fall först avlägsna det vita kronbladfästet som smakar aningens beskt. Geelrys är ett gult, kryddigt ris som är ett vanligt tillbehör i Sydafrika.
Du behöver

1 butternutsquash
4 msk olivolja
1 tsk spiskummin, stött
1 tsk salt
2 msk jordnötssmör
1 dl osaltade jordnötter, grovhackade
200 g kikärter, kokta
2–3 msk ringblomsblad

Geelrys
1 tsk råsocker
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 msk smör
1 kanelstång
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 tsk citronskal, rivet
3 dl basmatiris

Portioner
4
Sätt ugnen på 200º. Skär med en vass kniv av toppen på squashen. Halvera den sedan på längden och dela den ytterligare så att du får 4 delar. Skopa ur fröna med en sked. Om du använder färdigkokta kikärter från burk ska dessa spolas av med kallt vatten i ett durkslag. Fyll urgröpningen på squashen med en klick jordnötssmör, kikärter och grovhackade jordnötter; ringla över olivolja. Salta. Strö över spiskummin och ringblomsblad. Rosta squashen i en ugnsfast form i cirka 35 minuter.

Geelrys: Tvätta riset i kallt vatten ett par gånger, sila av och häll på nytt tills vattnet är klart. Koka upp 5 dl vatten. Tvätta citronen och riv det gula skalet med ett riv- eller zestjärn. Tillsätt alla ingredienser utom riset. Sjud tills sockret har löst sig. Lägg i riset, täck med lock och sjud på låg värme i 20 minuter.

Servering: Servera squashen med geelrys och färska ringblomsblad.
Fotograf