Denna rätt är nästan som en liten jultallrik och ser mycket svårare ut att göra än vad det är. Min mat är inte avancerad, men jag gillar att presentera det på ett  nt och kanske mer avancerat sätt.
Du behöver

200 g salmalax
1 tsk kummin
0.5 tsk enbär
1 tsk dillfrö
2 dl gräddfil
6 röda små steklökar
0.5 dl rödvinsvinäger
0.5 dl Socker
0.5 dl Vatten
2 skivor kavring
2 ansjovisfiléer
1 knippe dill
flingsalt

Portioner
4

Skär laxen i stavar. Mixa kummin, enbär och dillfrö till ett pulver. Rulla laxstavarna i kryddpulvret. Halstra laxen runtom i het, torr panna. Den ska inte bli genomstekt utan bara få en fin yta. Kyl ner.

Koka upp gräddfilen med en nypa salt. Häll av i ett kaffefilter. Låt svalna i rumstemperatur. Ställ den svala gräddfilen kallt en stund.

Riv kavringen. Stek smulorna krispiga i stekpanna med lite olja och salt. Koka de hela lökarna mjuka. Dela dem på hälften och ta ut mittbitarna så att det blir små »lökbåtar«. Koka upp en lag på vatten, vinäger och socker. Låt lagen bli ljummen och slå den därefter över lökbåtarna.

Tärna ansjovisen fint. Plocka dillen. Vid servering, skiva laxen och strö lite flingsalt över den; smula gräddfilen och krutongsmulorna över. Avsluta med lökarna, ansjovisen och dill.

Fotograf