Du behöver

800 g biff
salt och peppar
1 msk matolja

Rödvinssky

1 dl rödvin
1 l kalvbuljong
0.5 st morot
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
10 st timjankvistar

Rostad lök

4 st scharlottenlökar
3 dl matolja eller frityrolja

Sparris

20 st gröna sparrisar
2 msk Smör
16 st ramslöksblad
1 msk scharlottenlök finhackad

Garnityr

1 msk tjärsirap
ramslöksblommor
sommartryffel

Portioner
4

Rödvinssky: Bryn grönsakerna i en gryta och häll på vinet, låt koka ett par minuter och slå på buljongen och timjanen. Reducera ner till en simmig sås och sila av. Smaka upp med salt.

Grillad biff: Snitta fettkappan med en vass kniv och skär köttet i 4 skivor. Krydda skivorna med salt och peppar. Gnid in köttet med olja och lägg på grillen cirka 4 minuter på vardera sidan. Vik in köttet i aluminiumfolie och låt vila cirka 15 minuter

Rostad lök: Skala löken och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Värm upp oljan till 180° i en djup gryta, eller använd fritös om du har. Lägg i löken och låt den fritera tills den är brun och krispig. Ta upp med hålslev och lägg på papper att rinna av. Salta.

Sparris: Skär av ett par centimeter längst ner på stammen där den känns lite träig. Skär av några tunna skivor längst ner på varje sparris och spara dessa till garnering. Stek sparrisen i smöret och krydda med salt och peppar. Lägg i ramslöken på slutet så att den blir mjuk. Vänd i schalottenlöken.

Servering: Gnid in biffen med tjärsirapen och vänd biffarna på grillen så att de får lite ny värme. Tranchera och lägg upp på fat eller tallrik. Lägg sparrisen bredvid med den rostade löken. Garnera med ramslöksblommorna och hyvla över tryffel. Servera såsen vid sidan om i gryta eller såskanna.

Fotograf