Kräfta vs kräfta

Det nalkas kräfttider och beroende på vart man bor i vårt avlånga land firas det med olika sorter av vårt älskade kräldjur. Vi tipsar om goda smaker för ett lyckat kräftkalas, för både havs- och insjöälskaren.


Även om kräftpremiären inte finns kvar på samma sätt som förr så äger de flesta kräftskivorna rum i augusti och september. Hela hösten och vintern är dock bra tid för dessa skaldjur. Men så finns det kräftor och det finns kräftor. För en västkustbo är det i det närmaste otänkbart att duka fram insjökräftor - här är det havskräftan som regerar. Oavsett vilken kräfta man väljer omges det ofta av traditioner - allt från de färgglada hattarna till att kräftorna ska kokas enligt gammelmosterns recept.

Ett kräftkalas med insjökräftor är så mycket mer än att bara äta upp dem. Det startar redan vid själva fisketillfället, några dagar före kvällen med stort K. Burar sätts ut för att sedan förväntansfullt dras upp och se vad som fastnat i dem, sumpa kräftorna, koka dem och låta dem dra i lagen innan festen börjar.

När man äter kokta kräftor är det bra att ha något som fyller ut i magen. Det kan ju bli en och annan snaps och kräftor i sig är skarpa. Ett gott bröd och ett par dippsåser är trevligt till. Smakerna får gärna bryta av mot kräftorna, vars smak man ändå får i sig tillräckligt av. Kantareller eller annan svamp hör också till årstiden och det brukar passa bra som ett av tillbehören, dessutom är de älskade av de allra flesta. En god ost till är också passande, men det måste inte vara en stark kryddost som tar över hela föreställningen.

När det kommer till havskräftor är det inte så många som fiskar egna, men med goda kontakter går det att få tag även i nyuppdragna, om inte annat via Fiskauktionen i Göteborg. Havskräftan är av naturen större än insjökräftan och kallas också för kejsarhummer.

De härliga stjärtarna från havskräftorna är goda att dippa i till exempel en härligt klassisk aioli, en välbeprövad kombination. Dock får inte aiolin bli alltför stark. Ett bröd med en mild smaksättning eller neutral smak måste alltid finnas när man äter havskräftor. Servera gärna också ytterligare något mindre tillbehör som är trevligt att pilla med, gärna något som plockar upp några av de smaker som finns i kräftorna. En stor del av charmen med att äta kräftor är gemenskapen runt bordet och lite extra att plocka med förhöjer den stämningen.

"Kräftor kräva dessa drycker" har det hetat sedan protesterna mot motboken gjordes. Det ligger något i det, även om många tycker att kräftorna inte kräver dessa drycker utan anser att de går att skölja ner med ett glas vitt vin.
Vi tycker dock att insjökräftan bäst sköljs ner med just dessa drycker, alltså snaps tillsammans med öl. Det måste ju inte vara den beskaste snapsen i skalan och en hemgjord snaps bidrar också till ett givet samtalsämne. En enkel snaps smaksatt med dillfrö följer smaken från kräftorna bra. En del väljer att rosta kryddorna innan de läggs i flaskan. Detta är inte helt nödvändigt, men experimentera gärna med smaksättningarna.

Att välja dryck till kokta havskräftor är inte alltid det lättaste. Det beror lite på vilken smaksättning man har på sin lag. Den höga sältan påverkar också dryckesvalet. Visst går det att dricka öl till och skölja ner kräftorna med en snaps - gärna med en något rundare smak som apelsin, som är en smak som går bra ihop med skaldjur.

Tillsammans med fänkål i kryddningen fångar man upp smaken från lagen bra. Annars är ett vitt vin passande, gärna torrt eller halvtorrt. Viner av druvorna riesling och semillon passar bra, men även en oekad chardonnay är ett alternativ.