Det kan tyckas länge med 6-7 timmar men grytan sköter sig helt själv under tiden den står i ugnen och oxsvansen hinner blir riktigt mör. Hittar du inte oxsvans eller föredrar en annan styckningsdetalj kan du använda detta tillagningssätt även på dem, exempelvis högrev eller bog.
Du behöver

1,2 -1,5 kg oxsvans vetemjöl
3 msk smör
3 dl rött vin
1 morot
4 schalottenlökar eller 1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
½ purjolök
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
1 stjärnanis
10 timjankvistar
1 -1 ½ l oxbuljong, utspädd
salt och peppar

Potatispuré
600 g mandelpotatis, eller annan mjölig sort
50 g smör
ca 1 ½ dl mjölk
salt och vitpeppar

Rosmarinkokta morötter
4 morötter
2 msk smör
2 rosmarinkvistar

Portioner
4
Tid
6-7 timmar
  1. Salta och vänd oxsvansen vetemjöl och bryn oxsvansen i smör tills de fått rejält med färg i en stekpanna. Lägg köttet i en stekgryta. Slå vinet i stekpanna och koka upp, slå sedan vinet i stekgrytan med oxsvansen.
  2. Dela löken på hälften och bryn snittytan i lite smör. Skala morötterna och dela i grova bitar, finhacka vitlöksklyftorna. Skölj och dela purjolöken i grova bitar. Lägg allt tillsammans med kryddorna i stekgrytan. Fyll upp med oxbuljong tills allt är täkt, mängden beror på grytans storlek.
  3. Koka upp och ställ sedan in hela grytan med lock i ugnen på 130° låt den stå i 6-7 timmar.
  4. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen mjuk och pressa den genom potatispress. Vispa ner smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Skala och dela morötterna och sjud vatten med lite smör och rosmarin. Smaka av med salt.
  6. Sila buljongen och koka ner tills hälften återstår. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Servera grytan med potatispurén och morötterna. Vill du servera rätten lite finare kan du plocka köttet från benet och lägg på ett fat eller tallrik och ringla såsen över.
Fotograf